Hybride werken
Hybride werken is in de afgelopen 2 jaar enorm in populariteit gestegen. Zo’n 4 op de 10 werkenden werkt wekelijks wel eens thuis. Het concept van hybride werken werd tijdens de pandemie in veel bedrijven noodgedwongen geïntroduceerd. Het lijkt er echter op dat de trend van hybride werken een vast onderdeel zal worden van het kantoorleven.
Ook na de pandemie zijn werknemers tweemaal zoveel thuis blijven werken als vóór de pandemie. Werkenden gaan het liefst dinsdag en donderdag naar kantoor toe, blijkt uit onderzoek van KiM. In deze blog lees je wat hybride werken is en wat de voordelen en uitdagingen zijn van hybride werken.
Wat is hybride werken?
Bij hybride werken heb je als werknemer de mogelijkheid om zowel op kantoor als thuis (of op afstand) te werken. Werknemers kunnen per week zelf bepalen waar ze werken. Hybride werken gaat dus voornamelijk over flexibiliteit en autonomie voor de werknemer.
De voordelen van hybride werken
Er zijn verschillende voordelen van hybride werken.
- Meer flexibiliteit: Flexibiliteit is uiteraard een belangrijk onderdeel van hybride werken. Werknemers krijgen de keuze om thuis, op afstand of om op kantoor te werken.
- Autonomie bij werknemers: door werknemers de keuze te bieden waar ze mogen werken creëer je als werkgever een gevoel van autonomie bij je werknemers. Dit zal onder andere de motivatie van werknemers bevorderen.
- Tijdsefficiëntie: Werknemers hoeven niet heen en terug naar kantoor te reizen. Meetings met hun team en of klanten kunnen vaak online plaatsvinden. Dit maakt het in veel gevallen efficiënter om thuis te werken.
- Er blijft ruimte over in het kantoor. Deze ruimte kun je deels onderverhuren aan een ander bedrijf of flexwerkers. Zo bespaar je dus kosten. Plekky helpt jouw bedrijf om kantoorruimte onder te verhuren. Je leest hier hoe dat in zijn werk gaat.
Uitdagingen van hybride werken
Hybride werken brengt ook uitdagingen met zich mee.
- Online vergaderingen worden anders ervaren dan vergaderingen op kantoor. Dit kan soms een uitdaging zijn, zeker tijdens brainstormsessies bijvoorbeeld. De energie van samen hardop denken speelt soms een belangrijke rol tijdens vergaderingen.
- Werknemers raken in sommige gevallen sneller afgeleid. Ze hebben de neiging om bijvoorbeeld even de was te doen of worden afgeleid door hun kinderen.
- Als werkgever heb je minder zicht op de werkzaamheden van werknemers. Hybride werken is daarom dus ook deels gebaseerd op vertrouwen.
5 tips voor hybride werken
- Creëer een vaste structuur met behulp van bijvoorbeeld check-ins aan het begin en einde van de werkdag.
- Zorg voor voldoende teambuilding activiteiten zoals gezamenlijk sporten.
- Maak het mogelijk om online een werkplek te reserveren in het kantoor. Dit geeft werkgevers ook meer overzicht.
- Werk vanuit de cloud, zodat meerdere werknemers tegelijk aan een bestand kunnen werken.
- Richt je kantoor anders in. Hybride werken heeft als resultaat dat het kantoor steeds vaker als ontmoetingsplek wordt gezien. Het is daarom verstandig om voldoende plek te creëren om fijn samen te kunnen werken.
Conclusie
Hybride werken zal blijven bestaan, en is dus geen trend meer. Hybride werken is onderdeel geworden van het kantoorleven. Werknemers vinden het prettig om de keuze te hebben om remote te werken. Hybride werken draagt daarom bij aan een voorkeurspositie als werkgever in de markt, wat belangrijk is in de huidige arbeidsmarkt.
Als werkgever kun je kosten besparen door de kantoorruimte die je over hebt onder te verhuren. Hier kan Plekky je goed bij helpen. Zie hier hoe dat in zijn werk gaat.